Ketsjerleg for 3-6 årige: Sjov træning sammen med forældrene
Et samarbejde mellem en tennis- og en badmintonklub, der fremmer børns interesse for ketsjersport på en sjov måde har her fanget Tennisdetektiv Holms opmærksomhed.
KILDE
Hvalsø Tennisklub
(Genåbnet sag fra 2015)
SAGEN
Både tennis- og badmintonklubben i Hvalsø havde et klart fælles motiv med ønsket om at skabe et tiltag “Ketsjerleg”, der giver mulighed for at børn fra en tidlig alder, sammen med deres forældre. Initiativet blev taget af en tennisspiller, der tidligere har været badmintontræner og havde god kontakt til badmintonklubben.
I indendørssæsonen inviterede tennisklubben en gang om måneden, om søndagen fra kl. 10.00-11.30, til en masse sjove aktiviteter i fællesskab med badminton. Aktiviterne indebar primært miniketsjere, fjerbolde/tennisbolde efter Play & Stay-konceptet, minitennisnet samt fluesmækkere og balloner.
Børnene hyggede sig i fællesskab med forældrene, så der var minimum 1 deltagende forældre pr. barn. Indholdet blev planlagt, så alle sagtens kunne være med, selvom man ikke tidligere havde deltaget eller manglede egen ketsjer.
Ketsjerleg blev markedsført ved hjælp af reklameopslag i lokalaviser, i Hvalsøhallen, i daginstitutioner, på klubbernes hjemmeside og Facebook samt sms-invitationer til tidligere deltagere og mail til øvrige badminton- og tennisklubber i Lejre Kommune.
BAGMÆNDENE
En ansvarlig, der både stod for træningen og udarbejdelse af reklamemateriale, m.v.
TIDSRØVEREN
Der ligger et stykke essentielt forarbejde i form af udarbejdelse af reklamemateriale, besøg i daginstitutioner mht. aflevering af reklamemateriale, udsendelse af sms’er og det at få reklamematerialet på hjemmesider og Facebooksider.
Et godt bud er, at der skal sættes ca. 2 timers forberedelse af til dette pr. træningsgang.
PENGETANKEN
Der var en brugerbetaling på 20 kr. pr. barn pr. gang. Forældrene deltog gratis!
Der blev indkøbt boller og juice, som ca. gav en udgift på 150 kr. pr. gang ved 10 børn og 10 forældre.
Træneren fik 2.500 kr. for hele sæsonen.
Nordea-fonden gav 4.000 kr. før opstarten i 2014 til indkøb af miniketsjere.
Fem sponsorer gav hver 200 kr. til indkøb af diverse legeredskaber.
AFTRYK
Der var i sæsonen 2014/15 cirka 12 deltagende børn i snit, hvilket inkl. forældre betød 25 personer i hallen på samme tid.
Udover muligheden for familiehygge og det at være sammen om en aktivitet, så var det også tydeligt, at anvendelsen af fluesmækkere og balloner som startredskab, gav selv meget små børn mulighed for at udvikle deres ketsjerfærdigheder ganske betydeligt og overføre dette, når de efterfølgende stiftede bekendtskab med en fjer- eller tennisbold.
Både badminton- og tennisklubben blev mere synlige i lokalområdet, blandt andet fordi der har været avisomtale af tiltaget.
Det er ikke gået ubemærket hen, at klubberne tænkte nyt, og samarbejdet faldt generelt i god smag hos både virksomhedsdrivende og lokalområdets beboere.
Tennisdetektivens tips
- Tænk gerne i samarbejde med den lokale badmintonklub, hvis I gerne vil starte noget op for de helt små børn. Det kan skabe ekstra efterspørgsel.
- Lav gerne en arbejdsgruppe omkring aktiviteten, og sørg for at have flere trænere klar i baghånden, så det ikke bliver for afhængigt af én eller få personer.
- Det kræver ekstra koordinering, hvis der både skal en tennis- og en badmintonfaglig træner med, men det kan sagtens give et bedre output i sidste ende.
- Sponsorer og fonde virker ret interesseret, når man samarbejder om aktiviteter på tværs af idrætter.
- Fluesmækkere og balloner er gode og sjove som startredskaber for helt små børn, når de bliver introduceret til ketsjersport. Det er meget anvendt i badminton til småbørns-konceptet ”Miniton”.
- Har I mod på noget i samme boldgade, så er Familietennis helt sikkert noget for din klub.