Få styr på balancen i crawl
Det vigtigste for nybegynderen er følelsen af tryghed ved at være i vandet. Derfor vil man naturligt starte med vejrtrækningen. Et selvtræningsforløb som dette henvender sig til dig, der godt kan svømme i forvejen - enten lidt eller meget, derfor starter vi med balancen.
Det er vigtigt at forstå, at crawl svømmes på siden – ikke på maven, og det handler derfor om at rotere fra side, til side, til side. Der er ikke noget tidspunkt, hvor man ligger stille på maven i crawl. Hvis du har god balance og roterer korrekt, så er du fri for at bruge en masse fiks-fakserier med både benene og armene, for at holde balancen, og så bliver det meget, meget nemmere at svømme crawl.
Vær opmærksom på, at både taget under vand og fremføringen over vand er tæt på kroppen. Jo længere du kommer væk fra kroppen, desto sværere er det at holde balancen. Det gælder over vand og under vand.
Kommer du ud af balance, så vil du komme til at svømme fra side til side, og det er det, øvelserne i balancevideoen er centreret omkring.n
Balanceøvelser
Den første øvelse er en grundøvelse, når du skal arbejde med balance i crawl. Den hedder balanceben uden vejrtrækning, og den starter du med at lave uden vejrtrækning, for så skal du ikke koncentrere dig om at ligge og dreje hovedet. Dit hoved ligger stille, du kigger ned mod bunden, og så drejer du bare om din længdeakse med armene ned langs siden, mens du svømmer crawl ben og roterer. Det er vigtigt at rotere godt ned mod bunden med den skulder, der er under vand.
Øvelsen bliver sværere, hvis du laver balanceben med vejrtrækning på, men det er en god ide at tage skridtet, når du først har lært at lave balanceben uden at dreje hovedet. Du kan ikke svømme så langt, men så får du lært at tage vejrtrækningen med. Det er vigtigt at huske, at vejrtrækningen blot skal følge skuldrene, og dit hoved skal ikke gøre alt muligt på egen hånd. Hovedet skal køre med kroppen op og tilbage igen, når du roterer.
Den næste øvelse handler om at få armene på. Først starter du med en-arms-crawl. Grunden til, at du starter med kun den ene arm er, at det så er nemmere at fokusere på, om du gør det rigtigt. I en-arms-crawl skal du starte med at have den passive arm ned langs siden, for så kan du rotere og have rigtig meget fokus på at rotere under vandet – også med skulderen med den passive arm.
Efter at have lave øvelsen med armen ned langs siden tager du armen frem, så den passive arm kommer frem at ligge i stedet for. Det bliver lidt nemmere at holde balancen, til gengæld bliver det sværere at rotere. Derfor er det vigtigt, at den passive arm ligger helt oppe i vandoverfladen, og når du afslutter med den aktive arm, så skubber du den passive arm frem.
En udbygning af balanceøvelser med en-arms-crawl, er den øvelse, der hedder 3-arm-9-ben. Du ligger på siden og tager tre armtag, så drejer du om på siden, trækker vejret, og svømmer 9 benspark på siden. Derefter drejer du om på den anden side og tager 3 armtag, drejer om på den anden side, trække vejret, og svømmer 9 benspark på siden osv. Øvelsen sigter på at få en-arms-øvelserne over i noget, der begynder at minde om sammensat svømning.
Udstyr til øvelserne
Hvis du gerne vil være bedre til at svømme crawl, så er det en god idé at bruge noget udstyr. En af favoritterne, hvis du gerne vil være bedre, det er svømmefødder, eller finner.
Hvis du bruger svømmefødder, så er det nemmere at holde balancen, og du får også en smule fremdrift, som gør tingene lidt nemmere. Øvelserne ovenfor kan du sagtens lave med svømmefødder på. Det gør øvelserne lidt nemmere, og så kan du fokusere på fx rotationen uden at skulle tænke så meget på at holde balancen.
Hvis du oplever, at det er lidt svært med vejrtrækning samtidig med at du laver rotations- og balanceøvelser, så kan du vælge at bruge en snorkel. Derved piller du vejrtrækningen ud af ligningen.
Hvis du har lidt svært ved at lave en-arms-svømning, og få det over i 3-arm-9-ben, så tag svømmefødder på. Det gør det hele meget nemmere.