Svømning

Ansøgning og etablering af en åbent vand-bane

Hvis I har identificeret en eller flere brugergruppe, der også har en interesse i at adskille motoriseret trafik fra vandets bløde brugere, kan der med fordel udarbejdes en plan og en bane, der indtænker flere brugergrupper på én gang. Dette vil også fordele opgaven og ansvaret på flere hænder.

Havbane

Hvis I ønsker at etablere en åbent vand-bane i det danske søterritorium (havet) – også kaldet havbane, skal der søges om tilladelse til etableringen hos Kystdirektoratet. Kystdirektoratet har en behandlingstid på op til 13 uger, så der skal ansøges i god tid.

Ansøgningsskema mv. kan findes på www.kyst.dk, her forefindes også en nærmere beskrivelse af ansøgningsprocessen. Under processen vil ansøgningen også komme i høring hos relevante organisationer, naboer samt Søfartsstyrelsen, som er den myndighed, der skal godkende banens afmærkning.

I skal søge om tilladelse til sæsonmæssig afmærkning af det udvalgte svømme-område, fx mellem den 1/4 og 1/10. (Hvilket betyder, at I skal sætte bøjerne ud til april og tage dem ind i slutningen af september). Havbanen vil da blive vist i søkortet og vil blive bragt i “Efterretninger for Søfarende”. Med sådan en godkendelse er det ikke nødvendig at ansøge hvert år.

Søfartsstyrelsen skal bruge positioner for de ønskede afmærkninger, samt oplysninger på hvem der står som ejer og ansvarlig for afmærkningerne. Positionerne kan findes ved at sætte de ønskede placeringer ind på Google Maps, hvormed man kan læse koordinaterne i browseren.

En tilladelse indeholder nogle vilkår, blandt andet at:

  • Ejeren forpligter sig til at holde afmærkningen på plads og i orden
  • Afmærkningen skal lægges ud på de godkendte positioner
  • Afmærkninger og forankring skal være forsynet med oplysninger om ejerforhold

Når ansøgningen er færdigbehandlet, vil I af svaret kunne læse de nærmere betingelser for en eventuel godkendelse herunder jeres præcise forpligtelser i forhold til vedligeholdelse samt opsætning/nedtagning af netop jeres havbane.

Søbane

Hvis I ønsker at etablere en åbent vand-bane i en sø, skal der søges om tilladelse til etableringen hos den lokale kommune, der er myndigheden på området. Ansøgningsproceduren varierer fra kommune til kommune, men beregn også her, at det kan tage tid. Ligeledes vil krav til dokumentation mv. varierer

Ved anlæggelse af en søbane er det vigtigt at huske at inddrage den lokale afdeling af Naturfredningsforeningen samt Dansk Ornitologforening, da der kan være særlige flora- og faunaforhold i området, der skal tages hensyn til. Modsat ved ansøgning om havbane sker dette ikke automatisk, når der ansøges om en søbane gennem kommunen.

Etablering af godkendt åbent vand-bane

Når jeres åbent vand-bane er godkendt hos de relevante myndigheder, skal banen etableres. Bøjer, ankre, kæder, tovværk og øvrige materialer krævet for at anlægge banen som I har beskrevet den i ansøgningen. Herefter kan anlægningen begynde.

Udstyr og leverandører

En specialafmærkning som beskrevet i ’Afmærkning af Danske farvande’ er en gul bøje med et kryds i toppen.

Denne gule bøje er et principielt krav fra Søfartsstyrelsen, når man udlægger (og får godkendt) faste bøjer på søterritoriet. Bøjerne forankres med 6 mm galvaniseret kæde og selve ankret skal passe til bundforhold ved netop jeres foreslåede etableringssted.

Udstyret kan købes i flere forskellige forretninger. Sørg for at få råd og vejledning af en professionel forhandler, der kender området og tilgængeligt udstyr.

Prisen pr. bøje rammer nemt 2-3.000,- pr. stk. inden banen er etableret. Derfor er det vigtigt at have styr på budget og finansiering inden ansøgningsprocessen går i gang. En godkendt bane skal typisk være etableret indenfor 2 år efter godkendelse. I modsat fald annulleres godkendelsen.

Leverandører

Følgende leverandører har tidligere hjulpet ved etablering af havbaner i flere steder i landet (men andre kan naturligvis også bruges):