Svømning

Saunaen er bygget af knofedt og stellet fra en campingvogn

Samme år som Nappedam Vinterbadere blev stiftet, kunne de trille en mobil sauna på plads på havnen i Kalø Vig.

En mobil sauna er en hed drøm i mange nye vinterbadeklubber. Hos Nappedam Vinterbadere (link: https://nappedam-vinterbadere.dk/) i den idylliske Kalø Vig mellem Aarhus og Ebeltoft gik det hurtigt: Allerede et halvt år efter den stiftende generalforsamling kunne de fyre op i en sauna med 16 siddepladser og udsigt til morgensolen over Mols og aftensolen over Aarhus.

Foreningen blev stiftet i januar 2018, og straks efter gik bestyrelsen i gang med at forhandle med den private Nappedam Lystbådehavn om placeringen af en sauna.

”Der var en vis skepsis,” fortæller Hans Münter, der har været formand siden starten. ”Vi fik lov at være der, men vi skulle selv stå for alt. Siden er bådelauget blevet glade for, at vinterbaderne skaber liv på havnen i de stille måneder. Der er færre indbrud i bådene nu end tidligere.”

I dag har foreningen 250 medlemmer og regner med at runde 300 i efteråret 2021. Saunaen er åben i ca. 30 timer ugentligt, når der ikke er coronanedlukning, og den kan bookes på timebasis og tændes hjemmefra af medlemmerne, hvilket sker i op mod ca. 40 timer ugentligt. Med andre ord er den i brug i ca. ti timer dagligt.

Intet problem at få tilladelse

Havnen gav i starten kun lov til, at der måtte stå en mobil sauna på molen i vinterperioden. Om sommeren skulle den væk fra havnen. Det er siden blevet ændret, så den nu står der hele året.

Så snart aftalen med havnen var i hus, søgte foreningen Syddjurs Kommune om lov til at sætte saunaen op.

”Ansøgningen gik lige igennem. Det var helt uproblematisk, selv om vi ligger midt i Nationalpark Mols Bjerge. Da vi ligger på en havn, skulle Kystdirektoratet ikke involveres,” fortæller Hans Münter.

Men molen var både skæv og for smal til en sauna. Så en flok frivillige med adgang til store maskiner udvidede molen med ekstra jord, sten og grus, planerede den, lagde betonsten, og i løbet af sommeren 2018 var molen klar.

Med understellet fra en campingvogn…

Samtidig blev der bestilt en saunatønde i Litauen for 70.000 kr, designet som foreningen ville have den. Den blev finansieret med et 10-årigt rentefrit lån på 50.000 kr fra Vikingeklubben Jomsborgs Lånekasse, 12.000 kr fra lokale virksomheder og kontingentindtægter.

”I oktober 2018 ankom en helt rå sauna, og der skulle gøres en masse: Saunaen skulle males rød med sort tag ligesom træskurene på havnen, den skulle gøres mobil, og der skulle installeres strøm og saunaovn. Og så skulle der bygges en badetrappe på en af badebroerne. Heldigvis er nogle af os pensionister med tid til den slags,” griner Hans Münter.

”Saunaen skulle jo op på hjul, for dét var, hvad vi havde tilladelse til. Men store trailere er dyre, så vi satte den op på stellet fra en gammel campingvogn. Der blev lagt strøm ind fra havnen, og i november 2018 åbnede vi for medlemmerne.”

Siden er det gået slag i slag. Bestyrelsen regnede med i underkanten af 100 medlemmer i åbningssæsonen 2018-2019, men der kom 105. Nu er de 250. Økonomien er i topform, for langt det meste arbejde er udført ulønnet af frivillige, og lånet hos Jomsborgs Lånekasse afdrages som planlagt.

Åbningstider, booking og selvtænding

I takt med medlemstilgangen opstod der behov for at holde saunaen åben på flere måder:

Der er fælles saunatid i ca. 30 timer ugentligt fordelt over morgen, eftermiddag og aften. Medlemmerne modtager hver måned en mail med månedens kode til en nøgleboks på saunaen. Her sidder en nøgle, som er bundet fast til en snor, så den ikke forsvinder. Så kan de bade lige så ofte de vil i åbningstiden.

Og så er der opstået et behov for, at medlemmer kan booke saunaen på andre tidspunkter og selv tænde den. Det klares via et alarmmodul, hvor de ringer til et hemmeligt telefonnummer, og dette aktiverer tænd-knappen på saunaen. Halvanden time senere er den varm. ’Selvtænding’, kalder de det. Prisen er 50 kr for den, der booker, og andre medlemmer kan deltage gratis. Pengene overføres via MobilePay.

Man kan både lave en privat booking og en mere åben booking, hvor andre medlemmer kan deltage: Medlemmet opretter bookingen som en begivenhed i klubbens interne Facebookgruppe og skriver, om den er ’privat’ eller ’åben’, og dette respekteres.

”Under nedlukningerne udvidede vi den generelle åbningstid, men tillod kun fire personer i saunaen ad gangen, og så skulle folk booke en plads. Mange dannede faste saunabobler. Sammen med Conventus, som vi bruger til medlemsregistrering mv., udviklede vi et bookingsystem på vores hjemmeside. Det er blevet en stor succes, og vi kommer til at fortsætte med det i en eller anden form. Når man booker, kan man se navnene på de andre i saunaen, og man er sikker på en plads. Det kan mange godt lide,” siger Hans Münter.

Gæster og månedskort

Nær Nappedam Lystbådehavn ligger en landbrugsskole og en højskole, og herfra er der stor interesse for korte medlemskaber. Derfor har vinterbadeklubben lavet et månedsmedlemskab til 100 kr for eleverne. De kan dog ikke booke og selvtænde saunaen, de kan ikke have gæster med, og de kan kun bruge saunaen ind til kl. 18.

Årsmedlemmerne, derimod, må godt tage en gæst med. Det koster 50 kr pr. gæst.

”Vi overvejer at få et digitalt låsesystem til saunaen, så alle medlemmer får en brik at åbne med, og der er en anden farve brik til månedsmedlemmer. Det vil også være fint, at selvtænderne kan booke tid via Conventus og betale via hjemmesiden i stedet for på MobilePay. Det letter det administrative arbejde, hvis mere foregår automatisk,” påpeger han.

Endnu en sauna på vej

I sommeren 2020 blev den røde tøndesauna udvidet med et lille omklædningsrum i den ene ende. Det kunne lige være på campingvognstellet. Men det er allerede ved at blive ændret til en lille sauna, der kan bruges til booket selvtænding for tre-fire personer.

Omklædningen klarer medlemmerne bag et par læskærme og et halvtag, der er sat på den ene ende af saunaen og kan trækkes ud, når det skal i brug. Her er også bygget et lille skab med indlagt el, så der kan serveres kaffe, suppe mv. udendørs. Alt sammen tiltag, der er skabt under coronanedlukningerne, men som fungerer så godt, at de fortsætter.

”Her er pres på. Men vi vil ikke lukke for nye medlemmer, så længe der er ledig tid i saunaen. Den skal bruges så meget som muligt. Men den bliver slidt,” siger Hans Münter.

”Næste skridt kan være at få et permanent byggeri, som kan klare, at vi har 100 personer igennem saunaen dagligt. Den tanke har havnen indtil videre været lidt tilbageholdende overfor, så foreløbig vil vores dejlige tønde bestå. Den giver så meget livsglæde og socialt samvær omkring vinterbadningen, og det er jo det, vi gerne vil med vores forening.”

Billeder fra etableringen

 

På billedernes ses:

Arbejdet på molen går i gang sommeren 2018.

Saunatønden ankommer på lastbil fra Litauen, oktober 2018.

Saunaen bliver kørt ind på havnen efter opbygningen på en undervogn fra en campingvogn, maling og installation af ovn m.v.

Udsigten fra første parket: Morgensol over Mols og aftensol over Aarhus.