Svømning

Karsten Lauritzen og det kolde vand

Karsten Lauritzen er nok mest kendt i den brede befolkning som medlem af folketinget for Venstre og tidligere skatteminister. Hvad færre ved er, at han gennem nogle år har lært at elske det kolde gys fra et godt dyp i Vesterhavets bølger.

Karsten Lauritzen har dyrket vinterbadning i nogle år, men efter eget udsagn er det taget til under corona pandemien, som har plaget Danmark og resten af verden siden det tidlige forår 2020. Selv siger han, at vinterbadningen er taget til under corona, muligvis fordi der ikke har været andet at lave, men han vil helt sikkert fortsætte med det.

- Når mulighederne er begrænsede, så er de ting, der er tilbage, mere tiltrækkende. Men jeg tror også det handler noget om at komme tættere på naturen, at komme lidt ned i tempo. Det er noget folk har fået øjnene op for under coronaen, men som vil tiltale dem, også når vi får vores normale liv tilbage. Det har det i hvert fald gjort ved mig.

Det første dyp

Men når nu man ved, at vandet er koldt og man får et chok når man hopper I, så er et oplagt spørgsmål, hvad der fik Karsten Lauritzen til at tage det første skridt, og hoppe i koldt vand første gang?

- Det der fik mig til at hoppe i koldt vand første gang, var på en vildmarkstur sammen med nogle kammerater. Her drak vi lidt alkohol til at varme os på, og så hoppede vi i iskoldt vand - og det føltes egentlig meget rart.

Siden har vanen slået rod og Karsten Lauritzen fortæller, at han, hver gang han er i sit sommerhus i Nordjylland, hopper i vandet uanset vind og vejr. Det bliver til en tur i vandet minimum en gang hver 14. dag, og den regel han har lavet for sig selv hedder, at hver gang han har en overnatning i sommerhuset, skal han også en gang i vandet.

Fordele ved vinterbadning

- Jeg bader mest ved Vesterhavet, og man skal passe lidt på med at svømme der. Jeg får vel hovedet under tre gange og svømmer lidt rundt, men er det rigtigt koldt, så kommer jeg altså også hurtigt op igen.

Hvad hjælper det så? Kunne man passende spørge, men her kan Karsten Lauritzen hurtigt nævne nogle af de kendte fordele ved vinterbadning uanset længden på det enkelte dyp. Man får nemlig frigjort nogle endorfiner, fortæller han. Det gør dig glad, men årsagen skal findes i vores urtidshjerne, hvor mennesker på den hårde måde har erfaret, at koldt vand er farligt. Derfor fortæller vores hjerne os, at det er farligt og det gør ondt.

- Men når man har overvundet den frygt og trænet sin hjerne i at det faktisk er dejligt – bagefter. Så får man sådan en lykkefornemmelse. Og jeg bliver altid i godt humør af at hoppe i iskoldt vand.

Hop ud i det

- Jeg er jo vokset op på landet og i min barndom skulle man gå til svømning. Man skulle faktisk gå til al slags sport, og noget af det jeg var bedre end andet, det var svømning, så jeg har altid haft et naturligt forhold til vand. Men det er først de senere år og særligt her under coronaen, at jeg har fået øjnene op for det kolde vand og glæden ved det. Så det planlægger jeg at fortsætte med.

Karsten Lauritzens bedste råd til dig, der overvejer at starte med at vinterbade er: Hop ud i det! Gør det nogle gange og så prøv bagefter at sætte dig ned og tænk: Hvordan var det? Så vil du opleve, at det bliver bedre og bedre. Du får mere og mere ud af det for hver gang, fordi du vænner hjernen til, at selv om den siger ’Det skal du ikke gøre’, så får du en dejlig lykkefølelse, når først du har været i.

Og så har Karsten Lauritzen et sidste praktisk tip:

- Jeg har gjort det til en vane ikke at undersøge, hvor koldt det er. Det, der er afgørende, er forskellen på hvor varm luften er, og hvor koldt vandet er. Det er det, der er den store udfordring. Ikke så meget hvor koldt vandet er - og nogle gange er det bedre ikke at vide det!