Svømning

Svømning med diabetes? Selvfølgelig kan man det!

Charlotte Lund Rasmussen er åbent vand svømmer. Hun er også diabetiker, og netop kombinationen af svømning og diabetes har vist sig ikke at være det problem hun frygtede.

Charlottes råd til andre diabetikere, der drømmer om at hoppe i bølgerne er enkelt:

- Først og fremmest bare start. Det kan godt virke lidt skræmmende, for meget kan gå galt i vandet, men det kan det jo for alle. Bare start.

Naturligvis påpeger Charlotte, at det kan være fornuftigt at starte i en pool. Her kan du i ro og mag få testet dine svømmeevner, og du kan have noget sukker ved kanten. I en svømmehal har du også mulighed for at gå op og tjekke dit blodsukker når du har svømmet noget tid - Og svømmer du i åbent vand, så svøm med andre, det er rigtigt rart, og svømmer du langs kysten, så er det jo ikke længere end at du kan gå op på land igen.

 

Svømmer du i åbent vand, så svøm med andre, det er rigtigt rart, og svømmer du langs kysten, så er det jo ikke længere end at du kan gå op på land igen.

- Det er en rar måde at bevæge sig på. Man kan slappe mere af end med mange andre sportsgrene. Det er ikke lige så belastende, og det er virkelig stabiliserende for blodsukkeret. Jeg kan se, at når jeg har svømmet en dag, så ligger mit blodsukker snorlige de næste 48 timer, understreger Charlotte.

Blodsukker under svømning

Charlotte Lund Rasmussen startede med at lære sin krop og sit blodsukkerniveau under svømning at kende. Første skridt var at finde ud af ca. hvor lang tid hun kunne svømme

- Efter nogle forsøg i poolen kunne jeg se, at jeg kunne svømme ca. en halv time - måske 40 minutter, hvis der ikke er modstrøm, men så skal jeg faktisk have noget sukker. Jeg ved, at hvis jeg svømmer i en halv time, så kan mit blodsukker godt falde op til fem enheder, og så skal jeg ca. have en hel energi gel hver halve time, hvis jeg ved, at jeg vil fortsætte en halv time mere.

- Man skal kende sin egen krop, og så er det et regnestykke, hvor man skal afgøre med sig selv, om man vil svømme mere. Det er jo også fjollet at begynde at spise meget sukker, hvis man ikke skal svømme mere. Men så er det meget heldigt, at man lige kan have en energi gel i ærmet på våddragten fx, så kan man have den nødvendige energi med, hvis det er nødvendigt.

Man skal kende sin egen krop, og så er det et regnestykke, hvor man skal afgøre med sig selv, om man vil svømme mere.

Selv om hun vidste, at der skulle energi til kroppen efter 30 minutter, var det ikke ligetil at spise den første energi gel i åbent vand:

- Første gang kastede jeg faktisk op. Det var en vildt mærkelig fornemmelse. Man ligger der i vandet og pludselig har man noget i munden. Det skulle jeg vænne mig til, men efter nogle forsøg, fandt jeg ud af, at det var det bedste.

Vejen til det åbne vand

Charlotte Lund Rasmussen har ikke svømmet synderligt længe. Hun gik efter eget udsagn til svømning da hun var barn, for at lære ”ikke at drukne”. Det gjorde hun noget tid, ude at det dog udviklede sig til en sportslig interesse. Det kom først senere.

Men så begyndte hun at svømme igen for et år siden. Oprindeligt mest som restitution fra hendes normale træning i styrkeløft og med et mål om at kunne svømme 500 meter crawl. For et år siden kunne Charlotte nemlig ikke svømme crawl mere end 25 meter, men med én svømmetræning om ugen blev teknikken hurtigt bedre. Da hun kunne svømme 1000 meter crawl var vejen til det åbne vand, som hun bor i nærheden af, pludselig ikke så lang.

- Jeg sagde til mig selv: ”Charlotte, du bor så tæt på stranden, skulle du ikke begynde at svømme noget mere?” - og så frister det at være så tæt på naturen, for det kommer man virkelig.

- Jeg tror også, at det lokkede lidt, at jeg tænkte, at det ikke var noget jeg kunne, fordi jeg har sukkersyge. Det var det, der fik mig til at ville det endnu mere, for ligesom at vise, at selvfølgelig kan man det! Det længste jeg har svømmet er 6 km, noget jeg aldrig troede, at jeg kunne gøre uden at få meget lavt blodsukker. Det var en stor sejr at kunne modbevise mig selv, og indse at med lidt planlægning er sukkersyge ingen forhindring for at kunne svømme i åbent vand.

Energi-gel