Kano, Kajak og SUP

SUP tiltrækker medlemmer i Løgstør Roklub

Stand Up Paddling er blevet en fast aktivitet i Løgstør Roklub. En aktivitet, der tiltrækker flere medlemmer og binder medlemmerne sammen.

Hele sommeren over har det været svært ikke at få øje på de såkaldte paddleboards i vandet. Flere og flere benytter sig af den aktivitet, og det er også tilfældet i roklubben i Løgstør. For to år siden anskaffede Løgstør Roklub sig SUP-boards i et forsøg på at skabe en ny interesse og et nyt liv til klubben. Initiativet har givet pote og har blandt andet givet flere medlemmer og skabt et samlingspunkt på tværs af de forskellige aktiviteter roklubben tilbyder.

Klubben, der nu består af 127 medlemmer, har fået syv nye medlemmer, udelukkende fordi SUP-boards er kommet på programmet. Med et tilskud fra DGI og DIF’s foreningspulje blev det muligt for roklubben at anskaffe sig disse brædder.

Instruktør i Stand Up Paddling, Anne Birk, mener, at grunden til, at det er blevet så populært er, at det er en sjov sport på vandet, og fordi det skaber et sammenhold i klubben.

”Det er en aktivitet, som binder medlemmer sammen på kryds af de aktiviteter, de ellers benytter sig af i klubben. Det er en meget social ting, så det er sjovest at være på vandet sammen,” forklarer hun.

Anne Birk blev selv uddannet instruktør, fordi hun elsker at stå på SUP-board og gerne vil hjælpe andre i gang. I alt er der tre uddannede instruktører til at hjælpe medlemmerne i gang, hvilket formand for Løgstør Roklub, Annette Leffers, mener er vigtigt.  

”Vi har en holdning til i klubben, at vi gerne vil have instruktører til at undervise os. Ligesom man bliver friroet i en kajak, så bliver man også friroet på et SUP-board. Det vil sige, at man har været igennem nogle timers undervisning, så man ved, hvad det handler om,” forklarer Annette Leffers.

Synlighed i klubben

Løgstør Roklub holder til ved Frederik 7.’s kanal i Løgstør. Det er her klubbens roere, kajakroere, rospinnere og SUP-Padlere starter deres ture. Og med flere padlende deltagere er klubben nu synligere på vandet end før. Det er kun en fordel, hvis man spørger formand for klubben, Anette Leffers.

”Det har givet en ekstra synlighed for andre. Vi ligger ved havnen, og der synes jeg, at vi har formået at skabe lidt ekstra aktiviteter, og der er en glæde ved det.”

Instruktør Anne Birk er enig i, at anskaffelsen af SUP-boards har gjort klubben mere synlig på vandet.

”I en lille by som Løgstør, hvor vi har et ret hyggeligt havnemiljø, når vi så går på vandet, er der rigtig mange, der lige stopper op og kigger. Der er også flere udenfor klubben, der har henvendt sig og gerne vil prøve,” forklarer Anne Birk.

En leg i vandet

Stand Up Paddling er for alle, og det er det også i roklubben i Løgstør. Dog er det typisk voksne i alderen 30 år og opefter, der benytter sig af SUP-boards i klubben. Fysisk kræver det blot, at man kan svømme og har kræfter til at trække sig op på brættet igen efter at være faldet i vandet. Instruktør Anne Birk pointerer dog, at Stand Up Paddling ikke bliver brugt som et træningsredskab i klubben, men som en sjov aktivitet.

”Vi bruger det som et stykke legetøj og ikke så meget som træning med lange ture. Det er lidt som et badedyr. For mig er det fedt at tage ud og lege og måske lave nogle sving og have en bold med,” uddyber hun.

For at kunne have det sjovt, mens der padles på brættet, skal der læres lidt teknik. Klubben tilbyder først en prøvetime, og hvis interessen er stor, skal man gennem to lektioner på to timer hver, for at få lov til at bruge klubbens SUP-boards.

”Man skal igennem nogle helt basale padleteknikker, både for at man får det optimale ud af det som et træningsredskab, men også så man kan redde sig selv og en makker. Og så skal man gerne have prøvet noget forskelligt vejr, igen for at sikre at de kan komme ind på land igen,” forklarer Anne Birk.