Kano, Kajak og SUP

Livskraftig klub i Rungsted

Rungsted Kajakklub skulle vise Hørsholm Kommune, at den havde livskraft til at bestå på den lange bane. I august 2017 fyldte klubben 15 år og har i dag godt 300 medlemmer.

Som tilfældet har været i mange andre klubber, begyndte det med et interessefællesskab i Rungsted. Konen og Jan Clausen var begyndt at ro havkajak, og da flere i omgangskredsen havde samme fritidsinteresse, blev de enige om at prøve at starte en klub. 

- Vi indrykkede en annonce i den lokale ugeavis, og 8. august 2002 holdt vi stiftende generalforsamling, fortæller Jan Clausen. 

Med Jan Clausen som klubbens første formand, blev der taget kontakt til Hørsholm Kommune. Ønsket på den lange bane var et klubhus, på den korte bane at få støtte til at komme i gang. 

- Hos kommunen havde de en rigtig ildsjæl af en fritidskonsulent, som gerne ville hjælpe os i gang. Hørsholm Kommune havde især fokus på fritidsaktiviteter til ungdommen, men for at hjælpe os, ville de gerne se livskraften i projektet. De havde tidligere set andre klubprojekter, som var gået ned efter ganske kort tid, siger Jan Clausen. 

To containere 

I første omgang blev klubadressen flyttet fra en have hos et af medlemmerne, hvor man i starten opbevarede kajakkerne og herfra kørte ned på havnen for at komme i vandet, til et lille område på havnen, hvor der kunne opstilles to containere. 

- Med støtte fra kommunen og i samarbejde med teknisk forvaltning fik vi stillet 50 kvadratmeter plads til rådighed på havnen, hvor vi kunne placere to containere. De to containere fik vi hjælp fra Dansk Kano og Kajak Forbund til at finde. Containerne placerede vi i hver sin ende af området, og med frivillig arbejdskraft fik vi bygget bagvæg, tag og porte foran. Så havde vi et ”klubhus” med plads til opbevaring af kajakker og med et materialerum og et fælles omklædningsrum i midten. Efter roturen på vandet, kunne vi så tage hjem for at få et brusebad, forklarer Jan Clausen. 

Under de forhold levede og voksede klubben sig stor og større, men for yderligere at underbygge livskraften overfor kommunen, blev det besluttet at opkræve lidt ekstra i kontingent. De penge blev lagt til side, så man kunne vise klubbens evne til senere afbetaling på lån og renter til et klubhus. 

Fiskehandel  

- Problemet var bare, at der i lokalplanen ikke var plads til et klubhus, og kommunen virkede ikke villig til at ville ændre den lige med det samme. Vores held blev, at der på det tidspunkt af andre blev lagt pres på kommunen for at få en fiskehandler på havnen. Derfor besluttede havnen, selv om det naturligt var en kommunale opgave, at betale for at få lavet en ny lokalplan, hvor vi så fik lov at deltage for en billig penge, siger Jan Clausen. 

Kajakklubben fik lavet en detaljeret tegning, og efterfølgende gik kommunen ind med et mindre lån på favorable vilkår til startkapital og siden med kaution på et realkreditlån i Kommunekredit, ligeledes på fordelagtige vilkår 

- Så opførte vi et nyt klubhus på lejet grund, hvor kommunen har mulighed for at købe huset tilbage til den værdi, det har, hvis klubben skulle lukke ned eller efter lejeperiodens ophør, siger Jan Clausen. 

Havkajak og turkajak 

En nedlukning er der nu intet, der tyder på, tværtimod. Over årene er klubben bare vokset og vokset, og for tre-fire år siden, rundede Rungsted Kajakklub 300 medlemmer. 

- Økonomisk ville vores klubhusbyggeri balancere med 200 medlemmer, men det blev fra start dimensioneret til 300 medlemmer. Det er altså den størrelse, vi har nu, og konklusionen og stemningen på diskussioner, om vi skal være større er, at vi helst ikke skal være flere. I dag kender mange navnene på hinanden, og sådan skal det helst også være fremover, siger Jan Clausen. 

Et højt aktivitetsniveau i kombination med et godt, socialt miljø, er det, der kendetegner klubben og, at alle medlemmer bliver introduceret til både havkajak og turkajak. Klubben har fra start haft havkajak og turkajak som tilbud og råder over cirka 40 havkajakker og 20 turkajakker som klubbåde. Senest har klubben også indkøbt surfkajakker, og hertil kommer de knap 80 private kajakker, der ligger i klubhuset.  

Og hvad med ungdommen, som Hørsholm Kommune gerne ville for 15 år siden? 

- Vi er en kommune, som de unge desværre flytter fra, når de bliver 17-18 år og skal læse videre, og som de ikke kommer tilbage til efterfølgende. Vi har i dag en aldersgrænse på 15 år. Hvis der kommer yngre roere, er de velkomne til at ro med forældrene under forældrenes ansvar, siger Jan Clausen.