Kano, Kajak og SUP

Lejre Havkajakklub har stor succes med at fastholde de nye

I Lejre Havkajakklub oplevede de store udfordringer med at fastholde nye medlemmer, men med uddannelse af Paddlers og et strategisk fokus, er tendensen nu vendt.

Mange kajakklubber kender problematikken; store dele af de nye roere fra sidste år falder fra, når foråret på år 2 melder sin ankomst og den nye sæson begynder, hvor kajakken skal på vand igen.

I Lejre Havkajakklub har de mærket problematikken igennem en årrække, men har formået at ændre kurven, så 9 ud af 10 af de nye nu også er en del af opstarten i år 2 og 3.

”Vi mistede omkring 50% af de nystartede, som ikke var der på år 2. Igen var der 25% af dem, som ikke var der på år 3. Så vi ønskede at lave en indsats, hvor vi kunne sikre, at de nye skulle have mulighed for at komme godt i gang og godt på vandet, og så skulle vi sikre, at vi giver dem en god oplevelse og holder løbende kontakt med dem – og det er vi lykkedes med,” fortæller Bjørn Thomsen, Formand i Lejre Havkajakklub.

Paddlers skal sikre kontakten

For Lejre Havkajakklub starter deres indsats med de nye roere allerede på år 1, når de starter på klubbens nyroer begynderhold. Her er de ofte 10-12 deltagere, mens det er to af klubbens instruktører, der står for holdet. Men udover de to instruktører, er der altid minimum to andre klubfolk til stede – såkaldte Paddlers – som skaber kontakt og hjælper de nye. De er det faste omdrejningspunkt for medlemmernes velkomst og fastholdelse i klubben.

”Vores Paddlers står for hyggeligt samvær, når de nye kommer ned i klubben på vores nyroer-hold. Nogle mandage har de haft kaffe og kage med, og sørger generelt for, at de nye har det godt. Derudover hjælper de dem med at få kajakken ud af huset, at give dem den rigtige vest på, så de bliver gjort klar. Det fungerer rigtig godt, fordi nybegynderne får et mere venskabeligt forhold til vores Paddlers, da der er lidt mere hyggesnak og de bliver mødt med åbne arme, når de kommer ned i klubben,” fortæller Bjørn Thomsen.

Efter de nye har bestået deres frironingsprøve og er færdige på nyroer-holdet, så er det vigtigt, at der er nogen i klubben, som er der til at få de nye med på vandet. Det er en af de erfaringer, som Bjørn Thomsen fortæller om:

”I det øjeblik at frironingsprøven er slut, så får du et bevis og en nøgle til klubben. Den nøgle er et tegn på, at du kan tage ud og ro selv, alt det du vil, i vores eget lokale farvand. Men er der ikke nogen, der tager dem med ud på vandet, så står de næste uge og blafrer med nøglen og skal se, om de kan huske, hvordan de tager kajakken ud, hvilken kajak roede jeg nu i, hvordan indstiller jeg fodspark, hvad med størrelse vest osv.. Ved du ikke, om der kommer nogen, der kan hjælpe, så er det nemmere at gå ud og slå græsset i stedet,” fortæller Bjørn Thomsen.

Det er her klubbens Paddlers bl.a. spiller ind og skal sikre, at de nye får den hjælp, de har brug for. I Lejre er der altid havkajaksymposium ugen efter frironingsprøven, hvor de nye har mulighed for at komme og være med og få en relation til såvel nye som rutinerede roere i klubben.

Det sociale aspekt er vigtigt

Når efteråret titter frem og sæsonen begynder at gå på hæld, så er det vigtigt, at nogen har kontakten til de nye i vinterpausen. Her laver de i Lejre Havkajak to gange fællesspisning, hvor den ene er i forbindelse med deres generalforsamling. Til begge arrangementer sørger de for at invitere de nye medlemmer med igennem personlig henvendelse.

Udover fællesspisning, mødes medlemmerne også i forårets spæde start og olierer og sliber grønlandsårer, hvorefter de laver grillmad og drikker et glas rødvin.

”Det er ikke så svært at deltage for nye – og det sociale betyder meget. Vi prøver hele tiden at nedbryde de barrierer, du har som ny roer og gøre barriererne så få som mulige,” siger Bjørn Thomsen. 

Kom godt i gang-holdet er altid fyldt

Når sæsonen så starter igen i foråret på år 2, så har klubben hvert år et ”Kom-godt-i-gang”-hold, hvor de nye roere fra sidste år kan får repeteret rutiner og teknik med hjælp fra klubbens Paddlers. Det hjælper rigtig mange til at komme i gang igen, og i Lejre oplever de, at det skaber nye ro-fællesskaber.

”Her ser vi ofte, at mange der har været på holdet fortsætter sammen, så vi får i den sammenhæng dannet nogle nye rofællesskaber, hvor vi også uddanner nye og flere Paddlers i klubben, som fremover kan være med til at tage godt imod de nye,” fortæller Bjørn Thomsen.

Fastholdelsesudvalg skaber fokus

Som et helt nyt tiltag har klubben nedsat et fastholdelsesudvalg, som i fremtiden skal arbejde fokuseret med de nye medlemmer. De skal stå for at kontakte de nye over vinteren og holde løbende dialog med dem.

”Udvalget består af tre personer; en fra bestyrelsen, en af dem, der arrangerer ture, og så en af dem, der selv har været ny i foreningen for ikke så lang tid siden, og selv har oplevet at blive taget godt imod. Det udvalg skal arbejde fokuseret med, hvordan vi hele tiden udvikler os og bliver endnu bedre til at fastholde medlemmerne,” fortæller Bjørn Thomsen, der også giver et godt råd med til sidst:

”Brug Paddlers aktivt – altså få andre end bare instruktørerne ind over, når I uddanner de nye, og som også sikrer en løbende kontakt til dem. Det er guld værd. Og så skal vi huske at fastholdelse starter, når de melder sig ind – vi skal ikke vente, til vi har tabt dem.”

Vil du høre mere om Paddlers? Så kan du læse meget mere her.